Barion Pixel
Boldog olvasást! – Avagy az olvasás és jótékony hatásai
8
2022, szeptember
Az olvasás egy minden korosztály számára élvezetes időtöltés. Időtöltés?! Természetesen, de számos jótékony hatása is van a szórakoztatás és információ szerzés mellett. A teljesség igénye nélkül körbejárjuk az olvasás mellett szóló érveket.

Gyerekként és gyakran felnőttként is a olvasást a kötelező olvasmányok, vagy a tananyag megtanulásával azonosítjuk, holott az olvasás sokkal több ennél. Ma, szeptember 8-án, az olvasás világnapján néhány az olvasás pozitív velejárójával szeretnélek egy kicsit az olvasásra ösztönözni. Mennyi szó ismétlés… Na, de vágjunk is bele!

Olvasás = Ingyen szórakozás

Najó, ez nem feltétlen igaz, DE ha már szórakozásra költünk, és megnézzük, hogy arra, ami szórakozásnak minősül mennyit költünk, az olvasás az egyik megoldás, ami legkisebb költségvetésből kigazdálkodható. Természetesen, csak ha nem vagy megrögzött könyv-halmozó. Akkor az egész nem érvényes. 🙂

Aki olvas, kreatívabb?

Ezt a kijelentést módosítanám a következőre:

Az olvasás fejleszti a kreativitásodat. Nem feltétlen a kézzel alkotó tevékenységekre gondolj. A kreativitás megnyilvánulhat egy gondolkodásmódban, vagy egy probléma megoldásában is. A könyvek számos forgatókönyvet kínálnak az élet különböző helyzeteire. Ha sokat olvasol, akkor ezek a megoldások a hétköznapi életben lehetőséget adnak.

A kreativitás még a képzelőerődet is fejleszteni. (Vagy akár fordítva is igaz lehet. A lényeg, hogy az olvasás fejleszti ezeket a készségeket.) A képzeletet által pedig olyan világokba, helyekre juthatsz el, amelyekre az életben nincs mindig mód.

„Minél többet olvasol, annál többet tudsz. Minél többet tanulsz,
annál több helyre jutsz el.”

Dr. Seuss

Az a bizonyos memória

Ha tanulunk, elengedhetetlen a memóriánk bevonása. Kinek edzettebb, kinek kevésbé. De, van egy jó hírem: az olvasás javítja a memóriád. 😉 A rengeteg információ, amit egy olvasás során szerzel, folyamatosan dolgoztatja az agyadat. Ezek az ingerek az emlékezőképességedre is jótékony hatással vannak.

„Az olvasás – ha élvezetet okoz – segít élni. Átélni és túlélni is.” 

Vekerdy Tamás

Az olvasás, szókincs és íráskészség

Dolgozat, jelentés, esszé. Akármelyikkel is van dolgod, biztos érezted már úgy, hogy nem találod a megfelelő szavakat. Vagy folyton ugyanazokat ismételgeted. Esetleg amit írsz, az lapos és nem tudod hogyan tupírozd fel egy kicsit.

Az olvasás, még ebben is hasznodra válhat. Minél többet olvasol, annál több szót ismersz meg, szófordulatot látsz használat közben. Minél többször találkozunk egy-egy kifejezéssel, mind elraktározódnak az agyunk egy hátsó zugában és ezeket egyre könnyebben szedjük onnan elő, hogy használjuk őket. Ezzel két legyet ütünk egy csapásra: bővül a szókincsünk is és az íráskészségünk is javul.

Olvasd magad stresszmentesre!

A hétköznapokban rengeteg olyan helyzet adódik, akár iskolában, akár munkában, ami stresszként hat ránk. Nem is tudatosodik bennünk, de a hatást testünk érzékeli. Ezt a hatást már fél óra olvasás is enyhítheti.

Egy jó történet beszippant és a jelenben tart – még, ha egy másik világban, vagy országban is-, ami az aggódásra használható időnket is csökkenti, így egy stresszfaktorral kevesebb ér minket. Ellazulunk, relaxálunk.

Szóval, ki stresszes? Nyomás olvasni!

A lista folytatható

Ez a rövid lista a teljesség igénye nélkül készült. Bőven akad még az olvasásnak jótékony hatása.

Írd meg, Neked melyik a kedvenced? Van olyan, ami nincs a listában? Te miért olvasol? ↓

Legyen meseszép olvasós napod! 🙂

Hasonló bejegyzések

Egy siker története

Egy siker története

Ma van a motiváció és inspiráció napja és szeretném elmesélni a teknős és a nyúl történetének emberi változatát. Vagy ahhoz hasonlót a hátrányokról, kitartásról és egyéb sikerekről.

Mit jelent jól tanulni?

Mit jelent jól tanulni?

Azt elmondhatjuk, hogy két teljesen egyforma ember nincs a Földön. Még az ikrek sem egyformák. Bár vannak hasonló emberek, akár külsőleg, akár belső tulajdonságaikat tekintve, de ez tesz minket egyedivé. Hogy ez hogy jön most ide? Ahogy sok mindenben különbözünk egymástól, úgy a tanulásban is eltérőek vagyunk. Ami jó az egyiknek, az a másiknak lehet nem válik be és fordítva. Ez pedig kihathat az eredményeinkre, gondolkodásunkra is. Hogyan lehet akkor mégis a tanulást jól művelni? Járjuk körbe ezt a kérdést együtt!

Bemutatkozom

Bemutatkozom

Elérkezett ez az ominózus pillanat, amikor lerántom a leplet… magamról. Mert nem mutogatom magam, de most szükséges. Így egy kis komfortzóna elhagyás és gyakorlás következik: mesélek magamról. Illetve arról, hogyan is kerültem abba a helyzetbe, aminek köszönhetően itt vagyok, és egy gigantikus lecsóba csaptam.

Beszélgetés

2 hozzászólás

  1. Anna

    Amennyiben könyvtárból szerezzük be a könyvet, lehet akár ingyenes is ez a fajta szórakozás. 🙂 Itt nálunk például a könyvtári tagság is ingyenes, tehát teljesen megállja a helyét, amit írtál.

Egy hozzászólás elküldése

Egy e-mail cím választ el a tippektől

A tippeket a levelezőfiókodba fogod kapni pár percen belül.

Köszönöm, hogy letöltöd a tippeket!

Egy e-mail cím választ el a tippektől

Köszönöm, hogy letöltöd a háttereket! Az e-mail címedre hamarosan megérkezik egy levél. Az ott található linken letölthetőek a hátterek. Ha valami gond adódna a letöltéssel, kérlek írj a hello@globaltudas.hu címre és segítek.